031-140 160

Hållbar utveckling.

Så bra engångsmaterial som möjligt.

Hållbar utveckling är viktigt för oss på Gourmet Sofie och vi arbetar aktivt med att minska verksamhetens belastning på miljön.

Vi bedriver vår verksamhet ansvarsfullt och enligt standarderna ISO 9001 och ISO 14001 för att säkerställa ett systematiskt kvalitets- och miljöarbete i företaget, vilket är en trygghet för våra kunder och samarbetspartners.

99 % av allt vi levererar till företag och privatpersoner läggs upp på engångsmaterial. I linje med vårt hållbarhetstänk söker vi kontinuerligt efter miljövänliga alternativ med hänsyn till produktens hela livscykel och vi har därför ett nära samarbete med våra leverantörer.

 

Packlådor
Vi packar alla beställningar i de packlådor som kommer från våra leverantörer. Dessa återanvänder vi så länge det är möjligt.

 

Engångsglas
Engångsglas är tillverkat av PLA (100 % fossilfri, förnyelsebar råvara; stärkelse från majs och sockerrör), tål temperatur upp till 40 grader. PLA sorteras i Sverige som brännbart. Om vi i hade haft industriell kompostering så hade denna kunnat komposteras.

 

Plastbestick
Stabila plastbestick tillverkade av C-PLA (100 % fossilfri, förnyelsebar råvara; stärkelse från majs och sockerrör) där PLA kristalliseras för att få den starkare samt tåla högre temperatur. C-PLA plast sorteras i Sverige som brännbart. Om vi i hade haft industriell kompostering så hade denna kunnat komposteras.

 

Naturfibertallrik
Tallrik av naturfiber tillverkad av 100 % förnyelsebar råvara (restprodukt från bland annat sockertillverkning).
Återvinns som pappersförpackning.


Lunchbox för varm mat

Vår box för varm mat är tillverkad av papper från certifierat och ansvarsfullt skogsbruk där man värnar om miljöanpassning, skogens mångfald samt främjar ett långsiktigt skogsbruk. Boxen återvinns som pappersförpackning.
Vi packar de varma luncherna med tidningspapper så de håller värmen cirka en timme.

 

Naturfiberform för sallad
Sallader levereras i en naturfiberform tillverkad av 100 % förnyelsebar råvara (restprodukt från bland annat sockertillverkning). Formen återvinns som pappersförpackning.
Det transparanta locket som gör presentationen trevligare är tillverkat av PET-plast. Detta lock behövs även för att säkerställa kvaliteten under frakten och är tyvärr det enda alternativ som erbjuds i dagsläget. Locket återvinns i plaståtervinningen.

 

Palmbladsfat
Kommer vi inte överens om annat lägger vi upp er buffé på engångsfat och i skålar. Palmbladsfat och skålar är tillverkade av fallna palmblad som formpressas, helt utan tillsatser. Produkter tillverkade av palmblad sorteras i Sverige som brännbart. Hade vi haft industriell kompostering i Sverige så hade dessa i stället fungerat att kompostera. Tyvärr finns endast en mindre modell av skål tillverkad av palmblad. Eftersom vi dagsläget inte hittat någon skål som uppfyller våra kvalitetskrav måste vi fortsätta använda mindre skålar tillverkade av PET-plast. De små skålarna återvinns i plaståtervinning och blir på så sätt nya produkter.

Palmbladstallrikar
Våra palmbladstallrikar är tillverkade av fallna palmblad som formpressas helt utan tillsatser. Produkter tillverkade av palmblad sorteras i Sverige som brännbart. Hade vi haft industriell kompostering i Sverige så hade dessa i stället kunnat komposteras. Palmbladstallriken finns i två storlekar (17×17, 24×24 cm). Den är mycket stabil och ett bra alternativ vid servering av buffé.

Mingelbox
Mingelbox i papp är tillverkad av 50 % återvunnet papper. På insidan finns en beläggning av PE för att formen skall hålla tätt. Denna återvinns som pappersförpackning.

Kaffemuggar
Kaffemuggen är tillverkad av papper från certifierat och ansvarsfullt skogsbruk där man värnar om miljöanpassning, skogens mångfald samt främjar ett långsiktigt skogsbruk. På insidan av muggen finns en plastbeläggning i PLA (100 % förnyelsebar råvara i form av majsstärkelse) för att klara längre tid av kontakt med vätska och värme. Kaffemuggen återvinns som pappersförpackning.

Smoothieglas och sugrör
Smoothieglas tillverkad av PLA (100 % fossilfri, förnyelsebar råvara; stärkelse från majs och sockerrör), tål temperatur upp till 40 grader. PLA sorteras i Sverige som brännbart. Om vi i hade haft industriell kompostering så hade denna kunnat komposteras. Sugrören är tillverkade av PLA (100 % fossilfri, förnyelsebar råvara; stärkelse från majs och sockerrör). PLA plast sorteras i Sverige som brännbart. Om vi hade haft industriell kompostering så hade sugröret kunnat komposteras.